TLAKOVÝ titanový HRNEC v praxi - hovězí guláš
Hlavní výhodou vaření v tlakovém hrnci je RYCHLOST - díky vaření pod tlakem jsou jídla uvařena rychleji a tím pádem ŠETŘÍTE energii a čas! Např. brambory, které byste při klasickém vaření na sporáku vařili 20 minut, v tlakovém hrnci je vaříte pouze 5 minut!
Postup, jak vařit v tlakovém hrnci AMT Gastroguss:
1. Do titanového hrnce přidejte potraviny, které chcete vařit a přidejte min. 350 ml tekutiny pro vytvoření páry.
2. Uzavřete hrnec tlakovým víkem.
3. Nastavte úroveň tlaku - tlakové víko má dvě úrovně tlakového vaření:
- 1. úroveň - pozice I - je pro vaření jemnějších potravin (zelenina, ryby, ovoce, apod.)
NEBO - 2. úroveň - pozice II - je pro vaření tvrdších potravin (maso, masové vývary, guláše, apod.)
4. Sporák zapněte na maximální výkon.
5. Jakmile začne z regulačního ventilu unikat pára a objeví se červený indikátor tlaku na tlakovém víku, tak můžeme výkon sporáku snížit na minimum a od tohoto momentu začneme počítat dobu vaření.
6. Jakmile doba vaření uplyne, vypneme sporák. Počkáme až přestane unikat pára a poté pomalu otáčíme ventilem z pozice II do pozice I a z pozice I do pozice pára. Pokud vaříme na pozici I, můžeme přepsnou rovnou na pozici pára.
7. Jakmile přestane unikat pára a červený indikátor klesne dolů (tzn. nejde vidět), můžme tlakový hrnec bez obav otevřít. NIKDY neotvíráme tlakové víko silou!